Logotip Komunalnog društva GRAD - Supetar

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

E-mail kdgrad@st.t-com.hr Telefon +385 (0)21 631 077Lokacija Ulica Žedno-Drage 7, 21400 Supetar, Otok Brač

Ilustracija odvajanja otpada - papir

Otpadni papir predstavlja resurs kojeg, ako ga odložimo na za to predviđeno mjesto, možemo ponovno upotrijebiti.

 

 

 

 

 

Miješanjem različitih vrsta otpada nepovratno gubimo njihova korisna svojstva i pretvaramo otpad u smeće. Primjerice, ako papir odložimo u spremnik za miješani otpad, on dolazi u kontakt s mokrim ostacima kuhinjskog otpada te ga više nije moguće reciklirati. Takvom nepažnjom i nemarom tratimo potencijal ove vrijedne sirovine.

Jeste li znali?
Nepravilno odloženi papir u prirodi tamo se zadržava iznimno dugo i šteti kvaliteti okoliša. Primjerice, papirnatim maramicama i novinama potrebno je mjesec dana da se razgrade, dok je kartonskoj kutiji potrebno čak dva mjeseca. Razgradnja papirnatih vrećica odbačenih u prirodi traje oko šest tjedana, a kartonskoj ambalaži od sokova ili mlijeka potrebno je tri mjeseca. Knjige koje nisu odložene u plavi spremnik prirodnim putem trebat će čak pola godine da se razgrade.

GOS social 4 krug6c 1

 

Zašto odvajati papir na kućnom pragu?
S obzirom na to da je četvrtina svog komunalnog otpada papir, njegovo zbrinjavanje vrlo je važno. Pravilnim odvajanjem u plavi spremnik jamčimo proces recikliranja tog materijala. Postrojenja koja recikliraju papir ispuštaju do 74 % manje štetnih plinova u atmosferu od postrojenja koja proizvode papir od potpuno novih vlakana. Procesuiranje sakupljenog papira troši manje vode po toni dobivenog proizvoda, nego u slučaju papira proizvedenog od djevičanskog vlakna, a recikliranjem papira ona se i manje zagađuje. Odvajanjem papira na kućnom pragu smanjuje se potreba za sječom šuma koja je vodeći uzrok nestanka ugroženih biljnih i životinjskih vrsta kao i smanjenja površina pluća našeg planeta.

Posljedice deforestacije su enormne, a obnova posječenih šuma traje nekoliko stotina godina. Osim uništavanja tla, deforestacijom se remeti kruženje vode u prirodi te se narušava bioraznolikost. Odlaganjem papira u plavi spremnik osigurava se njegov ulazak u kružno gospodarstvo, točnije njegovu ponovnu uporabu. Ujedno se i štedi energija koja bi se inače potrošila pri proizvodnji potpuno novog papira. U konačnici, tako se ublažava šteta koju proizvodnja nanosi okolišu. U okvirima Hrvatske, odvajanjem papira na kućnom pragu reducira se uvoz papirnatog otpada koji je potreban za proizvodnju te se ujedno povećava efikasnost poslovanja domaćih tvrtki. Malim koracima svakoga od nas događaju se velike promjene u svijetu. Budite i vi dio mozaika kućanstava koji na jednostavan način osiguravaju boljitak Supetra.


Kako odvajati papir na kućnom pragu?

U Hrvatskoj je najveći izazov vezan uz recikliranje papira neinformiranost ljudi. Upravo zato, Komunalno društvo GRAD d.o.o. iz Supetra odlučilo je vlastitim primjerom pokazati kako je odvajanje lako. Sve nedoumice o tome koji otpad treba odložiti u plavi spremnik za papir razriješit ćemo u nastavku teksta.

Časopise, novine, knjige, brošure, kataloge te sav uredski papirnati materijal potrebno je odložiti u plavi spremnik. Osim toga, u njega se odlažu i papirnate vrećice te sva kartonska ambalaža. Pažnju treba obratiti na tetrapak ambalažu jer nije svaka istog sastava. Na poleđini se nalaze oznake njegova sastava te, ako je većinski od papira, ubacuje se u plavi spremnik, a u slučaju većinski plastičnog sastava, odlaže se u žuti spremnik.

Bitno je napomenuti da sav higijenski papir, kontaminirani papir iz bolnica ili pak papir koji je bio u doticaju s kemikalijama ili hranom ne pripada u plavi spremnik, već u zeleni za miješani otpad. Isto vrijedi i za indigo te ugljen papir, kao i za foto te papir za pečenje. Sve navedeno odlaže se u zeleni spremnik za miješani komunalni otpad.

Svi hrabri koji se žele iskušati u samostalnom recikliranju papira, u par vrlo jednostavnih koraka to mogu napraviti iz udobnosti svoga doma. Potrebno je stari papir natrgati na komadiće te ga staviti u mikser, a potom dodati vodu. Miksanjem treba postići jednoličnu masu, a zatim ju odložiti na mrežicu te krpom ocijediti suvišnu vodu. Nakon toga, papir se izglača i ostavi da se osuši. Za one kreativnije, nakon procesa recikliranja, moguće je papir ukrasiti po vlastitoj želji.

 

Kontakt podaci

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

Ulica Žedno-Drage 7
21400 Supetar
Otok Brač

Tel: +385(0)21 631 077

Fax: +385(0)21 631 107

Raspored odvoza miješanog otpada 16.09.-14.06.

 Supetar - Dolčić  srijeda i subota
 Supetar - Centar  srijeda i subota
 Supetar - Pašike  utorak i petak
 Mirca   utorak i petak
 Splitska  ponedjeljak i četvrtak
 Škrip  ponedjeljak i četvrtak

Raspored odvoza miješanog otpada 15.06.-15.09.

 Supetar - Dolčić ponedjeljak, srijeda i petak
 Supetar - Centar utorak, četvrtak i subota
 Supetar - Pašike utorak, četvrtak i subota
 Mirca utorak, četvrtak i subota
 Splitska ponedjeljak, srijeda i petak
 Škrip ponedjeljak, srijeda i petakOva web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.