Logotip Komunalnog društva GRAD - Supetar

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

E-mail kdgrad@st.t-com.hr Telefon +385 (0)21 631 077Lokacija Ulica Žedno-Drage 7, 21400 Supetar, Otok Brač

Odlukom o grobljima Grada Supetra i Odlukom o povjeravanju groblja na području Grada Supetra na upravljanje, održavanje i uređenje Komunalnom društvu "Grad" d.o.o. Supetar ("Službeni glasnik Grada Supetra" broj 06/2008.), Društvo obavlja poslove Uprave groblja na području Grada Supetra. Upravljanje grobljem podrazumijeva dodjelu grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukciju groblja na način koji odgovara tehničkim i sanitarnim uvjetima, pri čemu treba voditi računa o zaštiti okoliša a osobito o krajobraznim i estetskim vrijednostima.

U službenim prostorijama Društva možete predati obavijesti o smrti, sućuti, sjećanja i zahvale koje se objavljuju u dnevnim novinama Slobodna Dalmacija. Obavijesti o smrti za naredan dan potrebno je dostaviti do 18,00 h. Sve ostale obavijesti dostaviti dva ili tri dan prije objavljivanja.

Groblja na području Grada Supetra

1. SUPETAR - Gradsko groblje "Sv. Nikola"

"Pod lahorom prokađenih mirisima otočkih trava i grmečaka najprije sam posjetio Groblje… Tu sam osjetio duboku melankoliju Supetra, kao i cijeloga ovoga primorskoga kraja... Vjetar iz borika dopirao je u ove čemprese….“

Tin Ujević, Sjeta pred Supetrom, 1919.

Rt svetoga Nikole bio je pogodan izbor stanovanja bračkih Romana u rimsko i starokršćansko doba gdje su sačuvani ostaci antičke vile rustike kao i starokršćanski sarkofazi te od tada taj lokalitet postaje grobište Supetra. Kult pokopnog posvećenog mjesta prenio se kasnije i nastavio izgradnjom grobišne crkve Sv.Nikole(18.st.)uz koje vanjske zidove apside se nalaze dva vrlo lijepa starokršćanska sarkofaga. Mnogo kasnije uokolo Svetog Nikole putnika, koji je otpozdravljao supetarskim jedrenjacima kad bi se uputili na „debelo more“ podignuto je više lijepih nadgrobnih spomenika kojima je autor Supetranin Ivan Rendić (1849. – 1932.) sa obilježjima jake kiparske individualnosti s naglašenim realističkim značajkama.

To su reljef „Pieta“ na grobu Franasovica, reljef Kristove glave i portret muškarca na grobnici Pizzoli glava Kristova na grobu poznatog opernog pjevača M. Vuškovića kao i spomenici na grobnicama obitelji Andreis, braće Vodanović i P. Borića te posebno grobnice obitelji Radnić koja nosi sve značajke njegova stila. Veliki bijeli mauzolej, grobnica obitelji Petrinović, koji se propeo uvis poput čempresa na skladnom mediteranskom groblju uz more, borove i akantuse, s bizantsko-orijentalnim značajkama djelo je Tome Rosandića (1878 - 1958), kipara koji je u sklopu mauzoleja ostavio nekoliko vrsnih ostvarenja: „Polaganje u grob“, Raspeće“, „Sudnji dan“, „Anđeli pjevači“ i Zdenac pokraj grobnice.

2. MIRCA - Mjesno groblje

Površina 2.200 m2, 117 grobnih mjesta, 700 ukopnih mjesta, 450 m2 staza, 650 m2 zelene površine. groblje nije zaštićeno kulturno dobro.

3. SPLITSKA - Mjesno groblje

Površina 2.800 m2, 131 grobno mjesto, 700 ukopnih mjesta, 500 m2 staza, 900 m2 zelene površine. Groblje nije zaštićeno kulturno dobro.

4. ŠKRIP - Mjesno groblje

Površina 2.000 m2, 112 grobnih mjesta, 600 ukopnih mjesta, 350 m2 staza, 650 m2 zelene površine. Groblje je zaštićeno nepokretno kulturno dobro, a na njemu se nalazi i Crkvica sv. Duha - dragocjeni predromanički spomenik te više starohrvatskih grobova.

Cjenik pogrebnih usluga >>

 

Kontakt podaci

Komunalno društvo GRAD d.o.o.

Ulica Žedno-Drage 7
21400 Supetar
Otok Brač

Tel: +385(0)21 631 077

Fax: +385(0)21 631 107

Raspored odvoza miješanog otpada 16.09.-14.06.

 Supetar - Dolčić  srijeda i subota
 Supetar - Centar  srijeda i subota
 Supetar - Pašike  utorak i petak
 Mirca   utorak i petak
 Splitska  ponedjeljak i četvrtak
 Škrip  ponedjeljak i četvrtak

Raspored odvoza miješanog otpada 15.06.-15.09.

 Supetar - Dolčić ponedjeljak, srijeda i petak
 Supetar - Centar utorak, četvrtak i subota
 Supetar - Pašike utorak, četvrtak i subota
 Mirca utorak, četvrtak i subota
 Splitska ponedjeljak, srijeda i petak
 Škrip ponedjeljak, srijeda i petakOva web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.